Actuele maatschappelijke thema’s tijdens security-sessie

Op woensdag 3 juli zijn we met diverse beveiligingsprofessionals aangesloten bij de Security Sessie van het SecurityAdvies-Platform. De periodieke sessies worden altijd goed bezocht door een publiek uit zowel de private als de publieke sector. Drie deskundige sprekers belichten vervolgens een kwestie vanuit verschillende gezichtspunten. Deze sessie waren de onderwerpen: Havenbeveiliging in Moerdijk, nucleaire veiligheid en klimaatactivisme. Hieronder een verslag van Beveiligingnieuws.nl.

Havenbeveiliging in Moerdijk


Hoewel Moerdijk ver van de kust ligt, is het toch een zeehaven. Dat komt omdat er zeeschepen geladen en gelost kunnen worden. Veel van de er gevestigde bedrijven vallen daarom onder de Amerikaanse ISPS-code, die beveiligingsmaatregelen tegen terrorisme voorschrijft. Van de 440 bedrijven zijn er 29 conform de ISPS-code beveiligd. Programmamanager Veiligheid en havenmeester Gijs-Jan Schüssler was gevraagd iets te vertellen over wat er komt kijken bij de beveiliging van de haven tegen onder andere drugs- en mensensmokkel. Dat gaat verder dan beveiliging tegen terrorisme. Zo heeft Nederland in toenemende mate te maken met ondermijning, waarbij criminelen reguliere bedrijfsprocessen overnemen om bijvoorbeeld cocaïne te kunnen smokkelen. In het nieuw te bouwen Logistiek Park Moerdijk wordt daar volop rekening mee gehouden. Maar om dat te laten slagen is wel heel veel samenwerking nodig tussen alle betrokken partijen. Op bestuurlijk niveau worden de belangrijkste risico’s in kaart gebracht, waarna passende maatregelen worden geïmplementeerd. Dat is ook het idee achter het Keurmerk Veilig Ondernemen, waarvan Moerdijk inmiddels vier sterren heeft behaald. De praktische uitvoering gaat plaatsvinden binnen het Havencoördinatiecentrum, waar alle techniek gekoppeld en beheerd gaat worden. Dat centrum wordt binnen anderhalf jaar opgeleverd. Daar komt een geavanceerd systeem, een virtueel havennetwerk, waarmee alle processen gecontroleerd kunnen worden.

Nucleaire veiligheid


André Delpeut van Protemco vertelde over het ingewikkelde onderwerp nucleaire veiligheid. Hij maakte daarbij een vergelijking tussen de aanpak in Nederland en in de Verenigde Arabische Emiraten. Het onderwerp wordt weer interessanter, nu het nieuwe kabinet het aantal kerncentrales wil uitbreiden en bestaande kerncentrales wil uitbreiden. Daarbij kan volgens Delpeut veel geleerd worden van een project nabij Abu Dhabi. Zo is volgens hem in Nederland niets geregeld voor nucleaire veiligheid tijdens de bouw van locaties. In de VAE is dat tot in de puntjes beschreven. De beveiliging is daar op een vergelijkbare manier georganiseerd als op Schiphol en bedoeld om aanslagen en diefstal van radioactief materiaal te voorkomen. Waar in Nederland hekken staan, is in de VAE gekozen voor muren van 3,6 meter hoog met prikkeldraad en detectiesystemen. De beveiliging moet onder andere berekend zijn op aanvallen vanuit Iran, dat aan de overkant van de zee ligt. Daarbij worden onder andere camera’s gebruikt die op 10 kilometer afstand nog een persoon kunnen detecteren. Verder wordt iedereen gescreend. Delpeut vraagt zich af of dat in Nederland ook gaat gebeuren, als binnenkort duizenden medewerkers nodig zijn voor uitbreiding van de kerncentrale in Borssele.

Klimaatactivisme


Dirk-Jan Grootenboer van de Zeehavenpolitie eenheid Rotterdam sprak over een ander actueel onderwerp: klimaatactivisme. Hij ging in op de effectieve structuur van Extinction Rebellion. Deze organisatie houdt regelmatig demonstraties op plaatsen waar zoveel mogelijk hinder wordt veroorzaakt. In de regel gaat het er geweldloos aan toe, maar het is de vraag of dat zo zal blijven, nu steeds meer personen worden aangetroffen die elke betoging aangrijpen om de overheid uit te dagen. Daarnaast worden de organisaties ook steeds militanter. Zo wordt voor basisscholen onderwijsmateriaal vervaardigd, waarin de politie als ‘vijand’ wordt neergezet. De politie moet zich inspannen om dat beeld te ontkrachten, onder andere door zo min mogelijk demonstranten op te pakken en geen onnodig geweld te gebruiken. Het wordt volgens Grootenboer echter een uitdaging als de betogingen zich van de A12 naar de Rotterdamse haven verplaatsen. Daar kan de wijze van demonstreren door Extinction Rebellion tot levensgevaarlijke situaties leiden. Optreden is dan noodzakelijk, maar kan strijdig zijn met wat de politiek wil en waarmee de burgemeester rekening moet houden. Voorlopig blijft men het met zachte hand proberen, onder andere door met XR in gesprek te gaan over verduurzaming van de haven.

SecurityAdvies-Platform netwerk


Geïnteresseerd in het vakgebied, maar nog geen lid van het netwerk? Neem contact op of kijk op de website van SecurityAdvies-Platform, we introduceren je graag.

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?

Periodieke nieuwsbrief

Security Adviesgroep houdt je graag aangesloten op ontwikkelingen rond (fysieke) beveiliging en veiligheid. Ontvang een update met nieuws en ontwikkelingen van de afgelopen periode middels onze periodieke nieuwsbrief.

Meld je hier aan!

Security Adviesgroep BV

Hoofdkantoor:
Marconistraat 2
3281 NB Numansdorp

Vestiging:
Edvard Munchweg 61
1328 MK Almere

+31 (0)888 - 444 000
info@securityadviesgroep.nl

KvK: 58876987

Postadres:
Postbus 7335
3280 AC Numansdorp