Veilig Ontwerp en Beheer

CPTED (crime prevention through environmental design) of in het Nederlands Veilig Ontwerp en Beheer is een concept wat nog redelijk onbekend is bij woningcoöperaties, architecten en ontwerpbureaus. Deze strategie is gericht is op het creëren van veilige en beveiligde omgevingen door middel van een ‘slim’ ontwerp en beheer van de bebouwde omgeving. Dit kan gaan om een wooncomplex, een industrierrein of bijvoorbeeld een bedrijfsgebouw. De principes van CPTED zijn ontwikkeld om criminaliteit, overlast en problematiek te verminderen en het gevoel van veiligheid van de bewoners of gebruikers hiervan te vergroten. Uitgangspunt hierbij is om het gedrag van personen zo te beïnvloeden door de inrichting van een ruimte of gebouw dat iemand met kwade intenties (onbewust) op andere ideeën wordt gebracht.

Belangrijk is dat bij een bepaald veiligheidsissue eerst moet worden gekeken naar sociale maatregelen voordat men overstapt naar fysieke maatregelen, zoals cameratoezicht. De strategieën hierbij zijn:
  • Natuurlijk toezicht: Ontwerp de omgeving zodanig dat natuurlijke observatie van bewoners wordt bevorderd. Dit kan worden bereikt door strategische plaatsing van ramen, deuren en openbare ruimtes om het zicht te maximaliseren.
  • Natuurlijke toegangscontrole: Creëer duidelijke en gemakkelijk te begrijpen toegangspunten voor bewoners en gasten. Dit helpt niet alleen om de toegang te controleren, maar vermindert ook de kans op aanwezigheid van ongewenste bezoekers in het gebouw.
  • Eigenaarschap: Bevorder een gevoel van eigendom en betrokkenheid onder bewoners of gebruikers van een bepaald gebied. Dit kan worden bereikt door middel van duidelijke grenzen en visuele aanwijzingen, zoals kleurvlakken, belijning of bordjes die aangeven welk gebied privé is en welk gebied openbaar toegankelijk is.
  • Onderhoud en beheer: Zorg voor regelmatig onderhoud van de omgeving om een verzorgde uitstraling te behouden. Een goed onderhouden omgeving kan het gevoel van veiligheid versterken door overzicht en potentieel crimineel gedrag ontmoedigen.

Security by Design
Veilig ontwerp en beheer op het gebied van security begint aan de tekentafel. Niet voor niets gebruiken we hiervoor dan ook de term 'security by design'. Door security nadrukkelijk in het ontwerp mee te nemen is het mogelijk om efficiënter en slagvaardiger te beveiligen. Hierbij geldt dat beveiligingsmaatregelen vanaf de ontwerpfase worden geïmplementeerd bij nieuw- of verbouw van gebouwen of ruimtes. Door in de ontwerptrajecten vanaf het begin een CPTED specialist te betrekken zal in de gebruiksfase sprake zijn van minder criminaliteit en versterking van de veiligheidsbeleving.

Waar kan CPTED en Security by Design worden ingezet?
Een security audit of -schouw;
Security nulmetingen;
De implementatie van beveiligingsmaatregelen;
Onderzoeken naar alternatieven voor bouwkundige- en elektronische maatregelen;

Daarnaast kan CPTED ook worden ingezet bij de renovatie of het ontwerpen van nieuwe wooncomplexen of (bedrijfs)panden:
Bij toepassingen van CPTED maatregelen in bestaande gebouwen: Door aanpassingen op gebied van
toezicht, toegangscontrole en eigenaarschap in het bestaande gebouw te maken, wordt het veiligheidsgevoel van gebruikers van het gebouw verhoogd, de criminaliteit verlaagd en de privacy behouden.
Bij ontwerpen van nieuwe gebouwen: Door in het ontwerp CPTED principes mee te nemen voor het
gebouw en de directe omgeving worden vooraf probleemgebieden geidentificeerd en alternatieven voorgesteld. Deze zijn bijna nooit kostenverhogend en altijd minder dan dat ze achteraf aangepast moeten worden

Interesse in een oriënterend gesprek met één van onze adviseurs of benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Neem contact op met ons op of bel vrijblijvend naar ons kantoor: 0888-444000!

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor onze periodieke nieuwsbrief!

Periodieke nieuwsbrief

Security Adviesgroep houdt je graag aangesloten op ontwikkelingen rond (fysieke) beveiliging en veiligheid. Ontvang een update met nieuws en ontwikkelingen van de afgelopen periode middels onze periodieke nieuwsbrief.

Meld je hier aan!

Security Adviesgroep BV

Hoofdkantoor:
Marconistraat 2
3281 NB Numansdorp

Vestiging:
Edvard Munchweg 61
1328 MK Almere

+31 (0)888 - 444 000
info@securityadviesgroep.nl

KvK: 58876987

Postadres:
Postbus 7335
3280 AC Numansdorp