Veilig ontwerp en beheer: De ‘sociale’ aanpak van criminaliteit in wooncomplexen

CPTED (crime prevention through environmental design) of in het Nederlands Veilig Ontwerp en Beheer is een concept wat nog redelijk onbekend is bij woningcoöperaties, architecten en ontwerpbureaus. Deze strategie is gericht is op het creëren van veilige en beveiligde omgevingen door middel van een ‘slim’ ontwerp en beheer van de fysieke omgeving van een complex. De principes van CPTED zijn ontwikkeld om criminaliteit, overlast en problematiek in een bepaalde omgeving, zoals een bewonerscomplex, te verminderen en het gevoel van veiligheid van de bewoners of gebruikers hiervan te vergroten. Uitgangspunt hierbij is om het gedrag van personen zo te beïnvloeden door de inrichting van een ruimte of gebouw dat iemand met kwade intenties (onbewust) op andere ideeën wordt gebracht.

Een CTPED schouw op locatie met complex- en sociaalbeheerders leidt vaak tot verrassende inzichten. Kleine aanpassingen kunnen tot een veel veiliger gevoel in ruimtes leiden, maar ontwerpfouten tot onnodige overlast en kostbare beheersmaatregelen. Zo zijn nissen in en rondom complexen bijna altijd probleemgebieden en voelen veel bewoners zich onveilig in bergingsgangen door het gebrek aan natuurlijk licht en overzicht.

In principe is CPTED, oftewel Veilig Ontwerp en Beheer, een paraplu waaronder allerlei maatregelen vallen die de sociale controle en -cohesie onder bezoekers en bewoners kunnen vergoten.  Hierbij gaat het niet alleen om de fysieke beveiligingsmaatregelen, zoals de camera die in het complex hangt of de intercom die buiten de deur hangt waar bezoekers eerst moeten aanbellen voor zij toegang krijgen, maar juist om de bevordering van sociale componenten. Het uitgangspunt hierbij is dat bij een bepaald veiligheidsissue eerst moet worden gekeken naar sociale maatregelen voordat men overstapt naar fysieke maatregelen. De strategieën hierbij zijn:

  • Natuurlijk toezicht: Ontwerp de omgeving zodanig dat natuurlijke observatie van bewoners wordt bevorderd. Dit kan worden bereikt door strategische plaatsing van ramen, deuren en openbare ruimtes om het zicht te maximaliseren.
  • Natuurlijke toegangscontrole: Creëer duidelijke en gemakkelijk te begrijpen toegangspunten voor bewoners en gasten. Dit helpt niet alleen om de toegang te controleren, maar vermindert ook de kans op aanwezigheid van ongewenste bezoekers in het gebouw.
  • Eigenaarschap: Bevorder een gevoel van eigendom en betrokkenheid onder bewoners of gebruikers van een bepaald gebied. Dit kan worden bereikt door middel van duidelijke grenzen en visuele aanwijzingen, zoals kleurvlakken, belijning of bordjes die aangeven welk gebied privé is en welk gebied openbaar toegankelijk is.
  • Onderhoud en beheer: Zorg voor regelmatig onderhoud van de omgeving om een verzorgde uitstraling te behouden. Een goed onderhouden omgeving kan het gevoel van veiligheid versterken door overzicht en potentieel crimineel gedrag ontmoedigen.

Hoe kan Security Adviesgroep hierin van dienst zijn?


Security Adviesgroep is gespecialiseerd in de toepassing van CPTED in beveiligingsvraagstukken bij woningcorporaties. Dit kan zowel:
  • Bij toepassingen van CPTED maatregelen in bestaande complexen: SAG doet samen met uw medewerkers een schouw op locatie. Vervolgens wordt er een adviesrapport opgesteld met praktische aanpassingen. De ervaring leert dat door het geven van informatie en voorbeelden bijna alle medewerkers zelf al met ideeën en suggesties komen.
  • Bij ontwerpen van nieuwe complexen en renovatie van bestaande complexen: SAG kijkt op basis van de tekeningen mee om probleemgebieden vooraf te identificeren en stelt alternatieven voor. Hierdoor zijn de kosten van de plaatsing van maatregelen efficiënter dan dat ze achteraf aangepast moeten worden.

Voordelen bij de toepassing van CPTED zijn naast de aangetoonde vermindering van angst en criminaliteit door gedragsbeïnvloeding, de financiële aantrekkelijkheid ten opzichte van fysieke maatregelen, de esthetische voordelen en de laagdrempeligheid om de maatregelen toe te passen. Al met al biedt CPTED veel voordelen, en het mooie is dat het in ieder complex toegepast kan worden!

Interesse in een oriënterend gesprek met één van onze adviseurs of benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Neem contact op met ons via info@securityadviesgroep.nl of bel vrijblijvend naar ons kantoor: 0888-444000!

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwtjes?

Periodieke nieuwsbrief

Security Adviesgroep houdt je graag aangesloten op ontwikkelingen rond (fysieke) beveiliging en veiligheid. Ontvang een update met nieuws en ontwikkelingen van de afgelopen periode middels onze periodieke nieuwsbrief.

Meld je hier aan!

Security Adviesgroep BV

Hoofdkantoor:
Marconistraat 2
3281 NB Numansdorp

Vestiging:
Edvard Munchweg 61
1328 MK Almere

+31 (0)888 - 444 000
info@securityadviesgroep.nl

KvK: 58876987

Postadres:
Postbus 7335
3280 AC Numansdorp