CPTED, Sociale woningbouw, Veilig ontwerp en beheer

Security Consultant omarmt CPTED methode

Een interview met CCTV specialist Annette Dorst.

“Dat er na 35 jaar nog een hele wereld voor je open gaat is toch wel bijzonder”, lacht Annette Dorst . Annette is ongeveer vier jaar consultant bij Security Adviesgroep. Hiervoor was ze werkzaam bij grote en kleinere beveiligingsinstallateurs en bij een System Integrator, met als specialisatie Camera Observatiesystemen.
“Met deze achtergrond heb ik voor verschillende woningcorporaties aanbestedingen c.q. offerte-uitvragen voor het vervangen van een groot deel van hun camerasystemen geschreven en begeleid”, vertelt ze verder. “Bij Security Adviesgroep kijken we altijd verder dan de initiële vraag van de klant. We willen ze graag écht ontzorgen en hun problemen doorgronden.”

CPTED de oplossing voor problemen in de sociale woningbouw?


“De problemen in de sociale woningbouw zijn groot. Voorbeelden uit de praktijk zijn bewoners met een onveilig gevoel, enorme kostenposten door vandalisme, vernielingen en vervuiling. Deze punten zijn helaas bij veel complexen aan de orde. Het is daarom fijn dat we een zo breed mogelijk advies kunnen geven.”

Begin dit jaar hebben een aantal collega’s van Security Adviesgroep  de post-HBO opleiding CPTED  gevolgd.  “CPTED staat voor Crime Prevention Through Environmental Design. Of in het Nederlands het ‘Veilig Ontwerpen en Beheren’ van gebouwen. Al meteen tijdens een eerste praktijkopdracht werd duidelijk dat we er een dimensie voor werkzaamheden bij hebben.” Zo kan CPTED toegepast worden in onder andere Security Quickscans, die veelvuldig bij bedrijven en organisaties uitgevoerd worden, de sociale woningbouw en bij het ontwerpen of verbouwen van ruimtes, afdelingen en gebouwen.  CPTED maatregelen zijn gericht op het ‘slim’ ontwerpen en integreren van beveiligingsmaatregelen in ruimtes waardoor wordt bijgedragen aan de sociale veiligheid van de ruimte.

"Recent hebben we samen met de complexbeheerders en de sociaal beheerder van een woningcorporatie een aantal complexen geschouwd. Het was verrassend hoeveel ideeën gezamenlijk naar boven kwamen en welke situaties vaker de revue passeerde. Zoals het voorbeeld van ongewenste praktijken in nissen van complexen: ‘in een nis gaat het bijna altijd mis’.” Het bouwen van nisjes was in de jaren ’50 en ’60 erg populair. Tegenwoordig stuiten bewoners van complexen geregeld op ongewenste taferelen, zoals hangjongeren en daklozen die gebruik maken van deze afgezonderde plekjes.

“We zagen al snel een aantal “quick wins” of juist aanpassingen die bij een renovatie van het desbetreffende pand mee te nemen zijn. Eigenlijk zou er bij ieder nieuwbouw- of renovatieproject door een CPTED adviseur meegekeken moeten worden. Kleine aanpassingen in een ontwerp kunnen grote voordelen opleveren, zowel op gebied van sociale veiligheid bij de bewoners, als financieel bij de woningcorporaties.” Annette sluit af met een passende conclusie: “Het heeft mijn werk zeker interessanter gemaakt en daarnaast ben ik nu in staat een nog completer advies te kunnen geven met een 360 graden blik op veiligheid!”

Onze CPTED specialisten kunnen u op dit gebied maximaal ontzorgen door alle kennis en ervaring in te zetten om tot slimme security concepten te komen die werkbaar zijn. Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwtjes?

Periodieke nieuwsbrief

Security Adviesgroep houdt je graag aangesloten op ontwikkelingen rond (fysieke) beveiliging en veiligheid. Ontvang een update met nieuws en ontwikkelingen van de afgelopen periode middels onze periodieke nieuwsbrief.

Meld je hier aan!

Security Adviesgroep BV

Hoofdkantoor:
Marconistraat 2
3281 NB Numansdorp

Vestiging:
Edvard Munchweg 61
1328 MK Almere

+31 (0)888 - 444 000
info@securityadviesgroep.nl

KvK: 58876987

Postadres:
Postbus 7335
3280 AC Numansdorp