CPTED & Security by design

Een deur naar een belangrijke ruimte goed beveiligd met een groot slot erop, maar naast de deur een raampje geplaatst met enkel glas welke gemakkelijk ingetikt kan worden? Belangrijke documenten opgeslagen in een afgesloten kast, maar geen goede inventarisatie van alle sleutels? Dit zijn voorbeelden van beveiligingsmaatregelen die goed zijn bedoeld, maar waar niet goed over het totaalplaatje is nagedacht.

Veilig Ontwerp en Beheer
Hier komt CPTED om de hoek kijken. CPTED staat voor Crime Prevention Through Environmental Design en is in Nederland ook wel bekend onder de naam Veilig Ontwerp en Beheer  (VOB). Het doel van CPTED is om een specifiek gebied (industrieterrein, buurt, gebouw of ruimte etc.) dusdanig te ontwerpen, gebruiken en beheren dat gebruikers zich er veilig voelen zodat criminaliteit, geweld en overlast gereduceerd worden. Hierbij geldt dat ongewenst gedrag geen kans krijgt en gewenst gedrag juist gestimuleerd wordt.

Het basisprincipe van CPTED is dat door slim ontwerp en beheer de gebouwde omgeving kostenneutraal veiliger gemaakt kan worden. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van heldere en eenvoudige principes waarbij natuurlijk toezicht, natuurlijke toegangscontrole en eigenaarschap bereikt worden. In het ‘handboek veilig ontwerp en beheer’ zijn deze principes samengevat als:
Zichtbaarheid: Overzichtelijkheid en zichtbaarheid
Eenduidigheid: Duidelijke zonering van territoria
Toegankelijkheid: Toegankelijkheid of juist ontoegankelijkheid
Aantrekkelijkheid: Een aantrekkelijke ruimte of omgeving

Security by Design
Veilig ontwerp en beheer op het gebied van security begint aan de tekentafel. Niet voor niets gebruiken we hiervoor dan ook de term 'security by design'. Door security nadrukkelijk in het ontwerp mee te nemen is het mogelijk om efficiënter en slagvaardiger te beveiligen. Hierbij geldt dat beveiligingsmaatregelen vanaf de ontwerpfase worden geïmplementeerd bij nieuw- of verbouw van gebouwen of ruimtes. Door in de ontwerptrajecten vanaf het begin een CPTED specialist te betrekken zal in de gebruiksfase sprake zijn van minder criminaliteit en versterking van de veiligheidsbeleving.

Waar kan Veilig CPTED en Security by Design worden ingezet?
Een security audit of -schouw;
De nieuw- of verbouw van een gebied, gebouw of ruimte;
Security nulmetingen;
De implementatie van beveiligingsmaatregelen;
Onderzoeken naar alternatieven voor bouwkundige- en elektronische maatregelen;
Etc.

Onze CPTED specialisten kunnen u op dit gebied maximaal ontzorgen door alle kennis en ervaring in te zetten om tot slimme security concepten te komen die werkbaar zijn! Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op met uw vraag!

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor onze periodieke nieuwsbrief!

Periodieke nieuwsbrief

Security Adviesgroep houdt je graag aangesloten op ontwikkelingen rond (fysieke) beveiliging en veiligheid. Ontvang een update met nieuws en ontwikkelingen van de afgelopen periode middels onze periodieke nieuwsbrief.

Meld je hier aan!

Security Adviesgroep BV

Hoofdkantoor:
Marconistraat 2
3281 NB Numansdorp

Vestiging:
Edvard Munchweg 61
1328 MK Almere

+31 (0)888 - 444 000
info@securityadviesgroep.nl

KvK: 58876987

Postadres:
Postbus 7335
3280 AC Numansdorp